Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!
Auzim adesea că nu e bine să petreci prea mult timp în fața calculatorului (sau a televizorului, sau a telefonului), deoarece asta duce la distrugerea ochilor și la varii probleme de vedere. Mulți experți vorbesc despre pericolele luminii albastre și avertizează împotriva acesteia, sfătuindu-și clienții să achiziționeze o pereche de ochelari de protecție împotriva luminii albastre.
Așa că ne-am propus, în acest articol, să dăm de cap acestor ochelari – chiar sunt atât de importanți pentru protejarea ochilor noștri, sau e mai mult vorba de un simplu hype? O modă care nu prea are legătură cu sănătatea?
Teoretic, ochelarii de protecție ar trebui să blocheze parțial lumina albastră emisă de calculator, astfel încât ochii tăi să nu se mai simtă atât de obosiți după ce petreci un timp îndelungat în fața ecranului.
În funcție de modelul ales (și de calitatea produsului, desigur), ochelarii de protecție pot bloca între 30% și 80% din lumina albastră. De obicei, ochelarii de protecție nu blochează toată lumina albastră, așa că dacă un vânzător pretinde că asta fac ochelarii săi, e foarte probabil că minte.
Depinde pe cine întrebi. Unii experți oftalmologi spun că nu și că ochelarii de protecție împotriva luminii albastre sunt doar o modă. Ei sunt de părere că discomfortul simțit după ce petreci o perioadă îndelungată în fața ecranului are de-a face cu oboseala ochilor, care poate fi tratată făcând pauze frecvente și utilizând lacrimi artificiale pentru a-ți hidrata ochii.
Și totuși, mulți oftalmologi recomandă ochelarii de protecție, mai ales dacă petreci foarte mult timp (mai mult de 6 ore pe zi) în fața unui ecran. Aceștia spun că deși intensitatea luminii albastre emise de calculator este destul de scăzută, o expunere excesivă poate totuși să ducă la probleme de vedere.
Mulți oameni care muncesc în mediul online și sunt astfel forțați să fie constant în fața ecranului povestesc că ochii lor se simt mai puțin obosiți atunci când poartă ochelari de protecție.
Simplu. Ochelarii de protecție nu blochează doar lumina albastră, ci reduc și intensitatea luminii care lovește ochiul, formând un fel de scut sau filtru între ochiul tău și lumină. Iar lumina e motivul pentru care ochii tăi sunt atât de obosiți după ce stai la calculator o perioadă îndelungată.
De aceea, mulți oftalmologi consideră că e benefic să utilizezi ochelarii de protecție împotriva luminii albastre.
Un alt motiv pentru care veți vrea să purtați ochelari de protecție este îmbunătățirea calității somnului. Un studiu din 2017 a arătat că 58% din pacienții care purtau ochelari de protecție împotriva luminii albastre cât foloseau un aparat electronic aveau o producție ridicată de melatonină, spre deosebire de cei care nu purtau niciun fel de protecție.
Din moment ce lumina albastră ne trezește creierul, poate fi dificil să adormi după ce ai petrecut toată ziua în fața unui ecran. De aceea, mulți oameni care nu poartă ochelari de protecție ajung să recurgă la suplimente de melatonină și suferă de insomnii.
United States
EnglishCanada
EnglishBrazil
EnglishArgentina
EnglishMexico
EnglishCosta Rica
EnglishRomania
RomanianRomania
EnglishGermany
EnglishUnited
EnglishFrance
EnglishItaly
EnglishSpain
EnglishUkraine
EnglishPoland
EnglishNetherlands
EnglishBelgium
EnglishCzech
EnglishSweden
EnglishHungary
EnglishSerbia
EnglishAustria
EnglishSwitzerland
EnglishBulgaria
EnglishDenmark
EnglishFinland
EnglishNorway
EnglishIreland
EnglishMoldova
English