Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!
Oricine a fost vreodată nevoit să facă o vizită la oftalmolog cunoaște prea bine stresul și fricile ce-ți inundă mintea înainte de o astfel de ocazie. Chiar și când e vorba de un banal consult oftalmologic, omul tinde să-și imagineze ce-i mai rău, iar deseori, asta poate deranja desfășurarea controlului.
De aceea, în acest articol, am alcătuit un mic ghid doar pentru tine, în care îți punem în vedere toate lucrurile de care trebuie să ții cont când mergi la medicul oftalmolog, pentru a avea parte de un control oftalmologic reușit.
Deseori, suntem tentați să mergem la un optometrist când simțim că e ceva în neregulă cu ochii noștri. De ce? Pentru că aceștia tind să ofere consultări gratuite. Optometriștii te tratează cu respect și eleganță, iar adesea, consultul la aceștia este o adevărată plăcere. Și deși există optometriști care-și cunosc meseria și sunt pricepuți la ce fac, calitatea generală a consultului va fi inferioară față de aceea a unui consult oftalmologic.
În primul rând, optometristul are ca misiune principală să-ți prescrie ție o nouă pereche de ochelari, și astfel, nu poate avea o părere obiectivă despre starea ta de sănătate. De aceea, îți recomandăm să alegi întotdeauna medicul oftalmolog!
Un consult oftalmologic începe printr-o scurtă discuție medic-pacient în vederea oricăror antecedente, precum și a discutării simptomelor pacientului. Apoi, medicul oftalmolog va face câteva teste de rutină, cum ar fi:
Examenul fundului de ochi – procedeul prin care doctorul evaluează starea retinei.
În primul și-n primul rând, este recomandată sosirea cu cel puțin 15-20 de minute mai devreme decât ora stabilită, pentru o bună desfășurare a consultului oftalmologic.
Dacă pacientul este purtător de ochelari deja, este recomandat ca acesta să aibă ochelarii cu el, pentru a putea fi examinați de medicul oftalmolog, indiferent dacă ei sunt sau nu necesari pentru buna desfășurare a activităților din timpul consultului (adică indiferent dacă sunt purtați permanent, sau ocazional).
Doamnele care vin la un consult oftalmologic sunt sfătuite să nu aibă machiaj, cel puțin nu în zona ochilor (cum ar fi, rimel, creion de ochi, ș.a.m.d.). Picăturile utilizate în cadrul examinării pot deranja machiajul și îl pot face să intre în ochii pacientei, lucru care poate mai apoi duce la iritații.
Când mergi la consult oftalmologic, aranjează să vii cu cineva, dacă se poate, deoarece anumite tipuri de picături necesare în cadrul examinării pot dilata pupila, și astfel, pot duce la dereglări temporare de vedere. În niciun caz, nu este recomandat să vii la consultul oftalmologic cu mașina, deoarece ulterior, vei fi nevoit să o lași acolo. Condusul nu este permis persoanelor care tocmai au terminat un consult oftalmologic, din cauza picăturilor care le afectează vederea.
Având în vedere că foarte multe afecțiuni oculare pot fi „silențioase”, adică pot fi prezente fără a cauza simptome majore sau probleme de vedere, este recomandat să mergi la un consult oftalmologic măcar o dată pe an, pentru a te asigura că totul este în ordine. De la o anumită vârstă încolo (de obicei, 50 – 60 de ani), medicul oftalmolog îți poate recomanda să mergi la control chiar mai des, eventual o dată la fiecare șase luni, deoarece șansa de a dezvolta o afecțiune vizuală după acea vârstă este mai ridicată.
Totodată, persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului, în job-ul lor, indiferent de vârstă, sunt încurajate să meargă la control oftalmologic cel puțin o dată pe an, dacă nu chiar mai des, deoarece expunerea la ecrane digitale poate crește riscul anumitor boli.
În cazul multor afecțiuni vizuale, este preferabil să fie „prinse din timp” deoarece astfel, severitatea simptomelor poate fi mai bine controlată.
De asemenea, este important să mergi la un consult oftalmologic ori de câte ori ai o problemă cu ochii – oboseală, usturime, dureri, pete de vedere, ș.a.m.d. Chiar dacă nu este nimic serios, medicul oftalmolog te poate sfătui cum să procedezi mai departe.
Tu când ai fost ultima dată la oftalmolog?
United States
EnglishCanada
EnglishBrazil
EnglishArgentina
EnglishMexico
EnglishCosta Rica
EnglishRomania
RomanianRomania
EnglishGermany
EnglishUnited
EnglishFrance
EnglishItaly
EnglishSpain
EnglishUkraine
EnglishPoland
EnglishNetherlands
EnglishBelgium
EnglishCzech
EnglishSweden
EnglishHungary
EnglishSerbia
EnglishAustria
EnglishSwitzerland
EnglishBulgaria
EnglishDenmark
EnglishFinland
EnglishNorway
EnglishIreland
EnglishMoldova
English