Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!
Există multe surse online care vorbesc atât despre pericolele luminii albastre, cât și despre beneficiile sale. Unii spun că lumina albastră e dăunătoare, iar cu cât ne expunem mai mult (prin statul la calculator sau uzul excesiv al telefonului), cu atât ne riscăm mai tare sănătatea ochilor.
Desigur, de cealaltă parte sunt alții care spun că nu e adevărat și că nu lumina albastră în sine e dăunătoare, ci simplul fapt că atunci când privim la un ecran pe timp îndelungat, avem tendința să clipim mai puțin, iar ochii noștri obosesc mai tare.
Așa că, în acest articol, ne-am propus să aflăm ce spun studiile, ce dovezi concrete au adus cercetătorii pentru a susține oricare din aceste puncte de vedere.
Lumina albastră este, la origine, un produs natural al soarelui, menit să ne trezească și să îi amintească creierului pe tot parcursul zilei că trebuie să rămânem alerți și atenți la ce se întâmplă în jurul nostru.
Lumina albastră produsă de aparatele electronice are același efect asupra creierului nostru, marea diferență fiind că soarele apune, însă telefonul nu. Astfel că suntem expuși la lumină albastră noaptea, lucru care ne oprește din a adormi.
Un studiu realizat la Harvard a comparat efectele luminii albastre, spre deosebire de efectele luminii verzi de aceeași intensitate. Cercetătorii au urmărit efectele expunerii la lumină timp de 6.5 ore. Rezultatele au arătat că în cazul celor expuși la lumină albastră, secreția de melatonină a fost blocată de două ori mai mult decât în cazul celor expuși la lumină verde, iar ritmul circadian a fost dezechilibrat cu 3 ore (spre deosebire de 1.5 ore, în cazul celor expuși la lumină verde).
Tot cercetătorii de la Harvard spun însă că lumina albastră nu accelerează degenerescența maculară. Aceștia argumentează că lumina albastră emisă de calculator este totuși slabă, comparativ cu cea emisă chiar de soare sau de un bec LED.
Ei spun că principalul pericol al luminii albastre este acela explicat mai sus, de a da peste cap ritmul circadian.
Cercetătorii au mai susținut și că o idee bună ar fi achiziționarea unor ochelari protectie calculator barbati. Aceștia vin în mai multe modele, cei mai populari fiind ochelarii de condus. O pereche de ochelari de condus are de obicei lentile portocalii și blochează un procent impresionant de lumină albastră.
Problema însă este că ochelarii de condus nu funcționează prea bine înăuntru, deoarece blochează și alte culori. Conform cercetătorilor, ideal ar fi să căutați niște ochelari de calculator pentru prevenirea luminii albastre deoarece aceasta este problema principală.
United States
EnglishCanada
EnglishBrazil
EnglishArgentina
EnglishMexico
EnglishCosta Rica
EnglishRomania
RomanianRomania
EnglishGermany
EnglishUnited
EnglishFrance
EnglishItaly
EnglishSpain
EnglishUkraine
EnglishPoland
EnglishNetherlands
EnglishBelgium
EnglishCzech
EnglishSweden
EnglishHungary
EnglishSerbia
EnglishAustria
EnglishSwitzerland
EnglishBulgaria
EnglishDenmark
EnglishFinland
EnglishNorway
EnglishIreland
EnglishMoldova
English