Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!
Dacă porți deja ochelari, știi probabil că în timp, s-ar putea să ai nevoie de alte dioptrii. Probabil medicul oftalmolog ți-a spus deja că, în funcție de afecțiunea oftalmologică respectivă, s-ar putea să fii nevoit să treci la alte dioptrii mai devere sau mai târziu. Dar când vine acel moment?
În acest articol, ne vom uita la opt semnale de alarmă de care ar trebui să fii conștient, deoarece pentru purtătorii de ochelari, ele pot semnaliza o problemă, anume că a venit momentul să primească alte dioptrii.
Dacă simți că de la o vreme, ai început să clipești mai mult decât de obicei, acesta ar putea fi un indiciu că ai nevoie să-ți schimbi ochelarii. Motivul pentru care clipești este să-ți ajustezu automat și să-ți limpezești vederea, însă pe termen lung, clipitul poate afecta și mai rău sănătatea oculară, așa că dacă e cazul, o vizită la medicul oftalmolog ar putea să fie la ordinea zilei.
Totodată, dacă te trezești adesea că strângi din ochi pentru a putea vedea clar, acest simptom sugerează că trebuie să schimbi dioptriile, deoarece cele actuale nu par să te mai ajute să vezi cum trebuie.
Un alt semnal de alarmă sunt durerile constante de cap (cunoscute și ca migrene, sau cefalee). Ele apar deoarece deși tu încă nu ești conștient de problema de vedere, creierul tău, da, și acesta muncește din greu pentru a corecta problema, lucru care produce dureri de cap. Ca și în cazul oboselii, durerea de cap poate avea și alte cauze (lipsa de odihnă, excesul de ecrane digitale, ș.a.m.d.). Un mod bun de a identifica migrenele legate de dioptrii este localizarea acestora (în general, ele se produc în zona sprâncenelor și a frunții).
Dacă vă plângeți des de amețeli inexplicabile, ele pot fi strâns legate de punctul anterior. Euizarea creierul, datorată problemelor de vedere, poate duce la amețeală, așa că dacă vă confruntați cu dureri de cap, ochi obosiți și amețeli, este foarte probabil să aveți nevoie de alte dioptrii.
Un semn clar că aveți nevoie să schimbații dioptriile de la ochelari este vederea încețoșată, fie într-un singur ochii, sau chiar în ambii. Însoțită de dificultăți de focalizare sau de pete gri în câmpul vizual, vederea în ceață semnalizează o problemă serioasă și poate sugera o schimbare mare în materie de dioptrii. Însă țineți minte că vederea încețoșată nu trebuie neapărat să fie severă. Ea poate fi doar o senzație vagă de ceață în fața ochilor, sau prezentă prin ocazionale dificultăți de focalizare.
S-ar putea să nu vă dați seama de acest simptom imediat, de aceea, când bănuiți că trebuie să luați alte dioptrii, fiți atent la cum reacționeazăă ochii dvs în contact direct cu lumina, fie artificială, fie naturală. Sensibilitatea excesivă la aceasta (cunoscută și drept fotofobie) poat sugera o problemă la dioptrii. De asemenea, puteți ruga pe cineva să vă facă o poză (de la o distanță coresp
Ultimele două semne nu au legătură cu ochii în sine, ci cu ochelarii și cu ce dioptrii purtați deja pentru a corecta vederea. În funcție de afecțiunea oculară de care suferiți, ochii se schimbă constant, și odată cu aceștia, și necesitățile. De aceea este recomandat să mergeți la un consult oftalmologic cel puțin o dată pe an, ca medicul oftalmolog să poată determina dacă e nevoie să vă schimbați dioptriile sau nu.
De multe ori, dacă aveți ochelarii mai vechi de un an, e cazul să vizitați medicul pentru un consult, pentru a vă asigura că nu trebuie schimbat nimic. Purtate pe o perioadă mai îndelungată, niște dioptrii nepotrivite pot accelera degenerarea oculară și pot rezulta în probleme mult mai grave de vedere.
Nu doar ochii noștri se schimbă odată cu trecerea timpului. Și ochelarii de vedre, oricât de buni ar fi ei, se deteriorează în timp, și de aceea, trebuie schimbați în mod regulat. Dacă aveți impresia că ochelarii sunt murdari sau încețoșati indiferent de câte ori îi curățați, e foarte posibil ca unul sau mai multe din straturile ce alcătuiesc lentila ochelarilor să se fi defectat și să necesite o schimbare. Din nou, cu cât petreceți mai mult timp purtând ochelari nepotriviți, cu atât vă puneți mai tare sănătatea în pericol. Așa că dacă vă confruntați cu oricare din aceste simptome, ar fi preferabil să mergeți la un consult oftalmologic cu cât mai repede cu putiință.
Cum știi dacă ai nevoie de alte dioptrii? Ei bine, dacă suferi de una sau mai multe din simptomele de mai sus, atunci e foarte probabil să ai o problemă cu actualele dioptrii, caz în care, îți recomandăm să contactezi cât mai repede medicul oftalmolog.
Ține minte că problemele de vedere nu sunt întotdeaua anunțate de dureri sau oboseală.
E foarte posibil să ai o problemă sau să ai nevie de noi dioptrii chiar dacă nu ai dureri mari de cap sau ochi permanent obosiți. De aceea, nu te-am sfătui să sari vreodată peste consultul oftalmologic anual, deoarece acesta te ajută să identifici orice modificare sau problemă în timp util.
Tu când ai fost ultima dată la consult? Ce dioptrii porți și de câte ori ai fost nevoit să le schimbi?
United States
EnglishCanada
EnglishBrazil
EnglishArgentina
EnglishMexico
EnglishCosta Rica
EnglishRomania
RomanianRomania
EnglishGermany
EnglishUnited
EnglishFrance
EnglishItaly
EnglishSpain
EnglishUkraine
EnglishPoland
EnglishNetherlands
EnglishBelgium
EnglishCzech
EnglishSweden
EnglishHungary
EnglishSerbia
EnglishAustria
EnglishSwitzerland
EnglishBulgaria
EnglishDenmark
EnglishFinland
EnglishNorway
EnglishIreland
EnglishMoldova
English