Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

Cum se masoara distanta pupilara?

Distanta pupilara sau distanta interpupilara, este distanta masurata in milimetri dintre centrul pupilelor ochilor, si este utilizata in prescriptia ochelarilor. Masurarea distantei pupilare este folosita pentru pozitionarea lentilelor ochelarilor si trebuie sa fie cat mai exacta. Distanta pupilara medie a unui adult este intre 54-74 mm, iar copiii au intre 43-58 mm. Medicul dumneavostra oftalmolog va masura de obicei distanta pupilara in timpul unei examinari oftalmologice. Cu toate acestea, daca aceasta examinare nu a fost facuta pana acum, cei 5 pasi de mai jos va vor ajuta sa o masurati singuri.

Cum se masoara distanta pupilara?

Stați drepti in fata oglinzii.
Țineți o riglă pe lungimea frunții.
Închideți ochiul drept, apoi aliniați 0 mm al riglei cu centrul pupilei stângi.
Uitati-va drept, apoi închideți ochiul stâng și deschide-ți ochiul drept.
Linia mm care se aliniază până la centrul pupilei drepte este distanța pupilara.

Masurarea distantei pupilare

Fiecare set de lentile cu prescripție are un „centru optic”, care este determinat de distanța pupilară. Pozitionarea corecta a lentilelor se determina in functie de centrul pupilei.

Ce înseamnă „OD” și „OS”

OD și OS sunt denumirile latinesti pentru ochiul drept și ochiul stâng, insemnand OCULUS DEXTER și OCULUS SINISTER.

Cilindru Vs Axă

Sfera se refera la puterea lentilei. Puterea sferica se masoara in dioptrii, si este indicata cu + pentru hipermetropie si cu – pentru miopie. Valoarea cilindrului (dioptria cilindrica) se foloseste la lentilele pentru astigmatism.
Axa cilindrica este si ea necesara pentru astigmatism. Descrie pozitia curburii pe cornee si se masoara pe un interval de la 0 la 180 de grade

Valorile ale distanței pupilare

Aceasta valoare difera in functie de persoana tinand cont de sex, etnie, varsta, regiune si de alte valori. Astfel exista o diferenta între femei și bărbați dar și între Americani si Europeni sau dintre Asia si America. Astfel pentru persoanele din Europa, unde se încadrează și România, valoare normala pentru adulți este cuprinsa intre 53 și 67mm iar pentru copii între 40 și 54 mm. Acestea sunt valorile cele mai des intalnite si care pot fi incadrate in limita normala, totuși cele mai intalnite valori în randul barbatilor în proporție de peste 50% este de 69 mm iar în cadrul femeilor de 64mm.

Valorile ale distanței pupilare
Single Vs Dual

SINGLE PD es distanta pupilara masurata din centrul unei pupile catre
cealalta pupila, care poate si o distanta PD sau langa PD. Distanta
Pupilara(PD) poate fi folosita pentru a achizitiona orice tip de ochelari cu reteta medicala, cu exceptia ochelarilor pentru citit.
Vedeti mai jos cum puteti sa calculati distanta pupilara PD pentru ochelarii de citit. PD DUAL sau PD monocular, este formata din doua numere si este distanta dintre centrul fiecarei pupile pana la podul nazal sau puntea nazala. Dual PD este de obicei scris cu urmatoarea notatie: 32/30. Primul numar este intotdeauna masurarea ochilui drept(OD), iar al doilea numar este ochiul stang.

Descoperiți colecția de ochelari Muunel

×

Selectați locația dvs.