Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

Sunt eficienți ochelarii de protecție PC fără dioptrii?

ochelarii-de-protectie-PC ochelarii-de-protectie-PC

Auzim din ce în ce mai des că timpul petrecut în fața calculatorului ne poate dăuna grav sănătății. Ne este recomandat să-l reducem, pe cât se poate, și să facem pauze dese pentru a ne proteja ochii. De asemenea, ne este recomandat să achiziționăm o pereche de ochelari de protecție calculator fără dioptrii, pentru a ne proteja exclusiv de lumina albastră emisă de ecranul digital.

Dar acești ochelari de protecție calculator fără dioptrii sunt, oare, eficienți? 

În acest articol, ne vom concentra pe răspunsul acestei întrebări, și vom căuta să vă oferim o perspectivă cât mai completă despre ochelarii de protecție. Să-i dăm drumul.

În primul rând, ce se întâmplă în fața ecranului?

Lumina albastră este un tip special de lumină ce nu poate fi văzută cu ochiul liber. În natură, ea este emisă în primul și în primul rând de către soare, și are ca scop alertarea creierului nostru că acum este zi și trebuie să fim atenți și activi. 

Însă când ochiul nostru recepționează excesiv de multă lumină albastră, atunci încep să apară probleme. În timp, expunerea excesivă la lumină albastră poate duce la degenerare maculară, și chiar la orbire permanentă. 

Pe termen scurt, expunerea la lumină albastră duce la ochi uscați, obosiți, dureri de cap, precum și insomnii (atunci când folosim calculatorul sau telefonul noaptea).

Cum știm că avem nevoie de niște ochelari PC?

Cel mai mare semnal de alarmă este oboseala excesivă a ochilor. Dacă la sfârșitul zilei, abia mia puteți ține ochii deschiși, ar putea fi un semn că vă trebuie niște ochelari PC pentru a vă proteja de lumina albastră. 

Tot așa, dacă aveți senzații de usturime, dureri de cap sau observați o sensibilitate sporită la lumină, ar putea fi un moment bun să investiți în niște ochelari de protecție.

Ce tipuri de ochelari de protecție pentru calculator există?

Ochelarii se împart în două categorii: ochelarii cu protecție împotriva luminii albastre (aceștia sunt „tradiționalii” ochelari pentru calculator) și ochelarii pentru corectarea unui viciu de refracție (adică ochelarii cu dioptrii).

Dacă medicul oftalmolog concluzionează că suferiți de un viciu de refracție, cum ar fi astigmatismul sau miopia, acesta vă va prescrie niște lentile monofocale de corectare (dotate cu dioptrii speciale). Dacă se constată că suferiți de presbiopie, vi se vor recomanda niște lentile bifocale, care sunt dotate nu cu una, ci cu două zone de vedere speciale. 

Dacă medicul constată, însă, că nu suferiți de niciuna din aceste probleme, iar cauza durerii sau a oboselii este timpul excesiv petrecut la calculator, vi se vor recomanda ochelarii de protecție fără dioptrii. 

Testul de eficiență al ochelarilor pentru calculator

Când alegi ochelarii de calculator, îți recomandăm să îi testezi prin una din metodele de mai jos, pentru a te asigura că aceștia funcționează așa cum ar trebui.
Privește imaginea de mai jos cu ochiul liber. Pătratul din stânga este negru, în timp ce pătratul din dreapta este albastru. Acum pune-ți ochelarii pentru calculator și privește imaginea din nou. Ce vezi?
Dacă ambele pătrate sunt acum negre, atunci înseamnă că ochelarii tăi de protecție într-adevăr blochează lumina albastră. Dacă pătratul din dreapta nu s-a schimbat, sau s-a schimbat prea puțin, atunci înseamnă că aceștia nu sunt niște ochelari de protecție eficienți.
DIn nou, privește imaginea cu cele trei cercuri de culori. Avem cercul R (red) care se vede roșu, cercul G (green) care se vede verde, și cercul B (blue) care este, bineînțeles, albastru. Acum, privește din nou imaginea cu ochelarii de protecție.
Dacă ochelarii sunt într-adevări eficienți și protejează ochiul, atunci cercul G ar trebui să fie mult mai întunecat (lucru care ne spune că ochelarii tăi blochează parțial și razele verzi), iar cercul albastru ar trebui să fie negru de-a binelea.

Ce fac ochelarii de protecție împotriva luminii albastre?

În general, niște ochelari de protecție vor bloca în medie 80% din lumina albastră emisă de ecranul digital, ajutând astfel la reducerea simptomelor.   

Ochelarii de protecție pot fi purtați de oricine, spre deosebire de cei speciali cu dioptrii, fără riscul de a vă afecta în timp vederea. Cât porți ochelarii va fi decis de medic, sau lăsat la alegerea ta. Poți opta pentru uz continuu, pe toată perioada cât ești la birou, să zicem. În același timp, poți alege să-i porți numai noaptea sau seara, pentru a regla ritmul circadian, protejând creierul de efectele antrenante ale luminii albastre. 

Dar cum știi că acești ochelari sunt eficienți?

Ochelarii de protecție, care se mai numesc și ochelari anti-reflex, datorită efectului de respingere a razei de lumină, trebuie aleși în funcție de anumite lucruri. În primul și-n primul rând, asigură-te că-i achiziționezi de la o firmă autorizată pentru comercializarea acestora. Dacă e posibil să cumperi de la un brand recunoscut pentru calitatea produselor, atunci fă-o. Dacă nu, măcar caută lucruri de genul „ochelari de protecție calculator păreri”, înlocuind, desigur „ochelari de protecție calculator” cu numele brandului ales sau modelul pe care-l iei în considerare. Adesea, cel mai eficient e să vezi ce spun ceilalți despre un produs, pentru a-ți da seama cât de eficienți/ineficienți vor fi ochelarii. 

Când alegi ochelari de protecție calculator, prețul nu ar trebui să intre în ecuație decât marginal. Având în vedere că expunerea la lumină albastră în mod excesiv poate duce chiar la orbire, acesta nu e un domeniu în care e bine să faci economii, spunem noi. Întotdeauna pune sănătatea ta deasupra banilor, altfel riști să plătești mult mai scump. În același timp, atunci când alegem ochelari de protecție calculator, prețul ar trebui să fie unul decent. Nu e mereu o idee bună să cumperi de la un brand super-renumit, când ai putea cumpăra același produs de la o firmă necunoscută. Importantă este eficiența și nivelul de protecție al ochelarilor, nu numele înscris pe ramă

Testarea eficacității ochelarilor de computer - Pătrat negru
Testarea eficacității ochelarilor de computer - Patrat albastru

Ce altceva mai poți face pentru a te proteja atunci când stai la calculator?

Pe lângă utilizarea ochelarilor speciali de calculator, mai există și alți pași pe care-i poți lua pentru a-ți menaja ochii, cum ar fi: Consumă destulă luteină – acest supliment alimentar întărește sănătatea ochilor și este fundamental pentru orice om care petrece prea mult timp la calculator.  Fă pauze dese – amintește-ți regula 20-20-20. Această regulă spune că la fiecare 20 de minute de expunere la un ecran digital, fă o pauză de 20 de secunde, în care să privești un obiect aflat la 20 de metri depărtare, pentru a-ți exersa vederea la distanță. Clipește – de foarte multe ori, acel sentiment de uscățime și oboseală excesivă vine de la faptul că nu clipim destul, deoarece ne concentrăm pe ecranul calculatorului. Așa că fă eforturi constante de a clipi normal, pentru a-ți umezi cum trebuie ochii.

Ce faci dacă ochelarii tăi au picat testul?

În acest caz, îți recomandăm să contactezi magazinul de la care i-ai cumpărat și să le explici situația, cerând banii înapoi. Dacă nu se poate, tot te-am sfătui să investești în altă pereche de protecție, deoarece aceștia nu te pot proteja în mod adecvat și riscă să-ți distrugă vederea și mai tare. În concluzie, cum știi dacă ochelarii de protecție pentru calculator sunt eficienți? Îi testezi împotriva luminii albastre, nimic mai simplu. O pereche corect făcută ar trebui să fie eficientă și să blocheze destul de mult din lumina albastră nocivă emisă e ecranele din jur.  Pe scurt, ochelarii de protecție pentru calculator pot fi eficienți, atâta timp cât sunt cât de cât de calitate. 

Încă mai căutați perechea perfectă?

Vizionați oferta noastră de rame și lentile de calitate superioară.

×

Selectați locația dvs.