Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!
Pentru unii, lumina albastră nu e decât un mit menit să-i sperie pe utilizatorii de tehnologie, în timp ce numeroase studii trag un semnal de alarmă despre o realitate înspăimântătoare. Lumina albastră poate veni de la o sursă naturală (soare) sau de la o sursă artificială (ecrane, LED-uri, etc.). Lumina are multe beneficii, din moment ce crește nivelul de bucurie și promovează vigilența.
Adesea auzim lucruri despre lumina albastră, dar oare știm cu adevărat adevărul despre cum ne afectează sănătatea? În ciuda pericolelor sale, există soluții? Tema acestui articol este lumina albastră demistificată – vom discuta câteva adevăruri despre această lumină și stricatul ochilor, dar vom vedea și câteva mituri.
După cum știm, organismul nostru e programat să absoarbă lumină în timpul zilei, iar lumina albastră e un factor decisiv în reglarea ritmului circadian (trezire/somn). Cu cât există mai multă lumină, cu atât nivelul de cortizol din sânge crește, ceea ce stimulează trezirea și vigilența.
De asemenea, lumina albastră poate veni și din surse artificiale, cum ar fi computere, laptopuri, tablete, telefoane, dintre care toate sunt utilizate frecvent în societatea noastră, și sunt dăunătoare vederii, mai ales când sunt folosite excesiv.
Structura ochiului unui om adult (în cazul acesta, corneea și cristalinul) e foarte eficientă în blocarea razelor UV, ca acestea să nu ajungă la retină, care e foarte sensibilă și e localizată în spatele ochiului. De fapt, mai puțin de 1% din razele ultraviolet ale soarelui ajung la retină, chiar dacă nu porți ochelari de protecție.
Deci toată ochelari lumina albastră e dăunătoare?? Atunci de ce să nu o blocăm pe toată tot timpul?
Nu e o idee bună. Ba chiar, mai multe studii arată că puțină lumină albastră e benefică pentru sănătate. Lumina albastră e esențială în reglarea ritmului circadian (ciclul natural de somn și trezire), și e legată de mitul cum că toată lumina albastră e nocivă.
Lumina albastră are o lungime de undă scurtă, multă energie, și se împrăștie rapid, fără a se focaliza cum trebuie. Când un om privește ecranul unui laptop sau orice alt serviciu digital, acest „bruiaj ocular” nefocalizat reduce contrastul perceput de ochi și poate contribui la obosirea ochiului.
Există o soluție simplă, iar aceea e un examen de ochi. E o metodă excelentă pentru a afla mai multe despre sănătatea noastră oculară, și este necesar pentru a găsi niște metode potrivite pentru a ne apăra ochii.
Când folosim laptopuri, computere, sau tablete, putem instala filtre care să blocheze lumina albastră, protejându-ne astfel ochii, și pentru a reduce luminozitarea dispozitivului. Este de asemenea o idee bună să clipești mai des pentru a reduce șansele de a ți se usca ochi precum și oboseala vizuală.
Mai mult, limitează expunerea la un ecran la sub 2 ore o dată și nu folosi o tabletă sau orice fel de ecran înainte să adormi. Vă recomandăm, de asemenea, purtarea ochelarilor cu un tratament special, pentru a vă proteja ochii de lumina albastră și pentru a vă corecta vederea!
Mulți specialiști cercetează legătura dintre expunerea excesivă la lumină digitală și degenerarea maculară, iar unii oameni de știință cred că ele sunt legate, deși mai trebuie să existe studii pentru a putea ști sigur.
Și totuși, toată nebunia din jurul luminii albastre poate fi mult exagerată. Bineînțeles, producătorii au văzut potențialul uriaș de marketing din jurul acestul subiect, și drept urmare piața de filtre anti-lumină albastră e înfloritoare astăzi. De aceea, echipele de marketing folosesc o întreagă strategie complicată în privința ecranelor pentru a face filtrele de lumină albastră să pară esențiale.
În același timp, merită amintit că lumina albastră poate duce la multe probleme și e extrem de nocivă în cantități mari.
Așa că e greu de spus cât adevăr există în răspândita idee că lumina albastră distruge ochii. Mai multe studii sunt încă în desfășurare, și doar o anchetă de durată ne poate ajuta să tragem o concluzie.
Mulți specialiști cercetează legătura dintre expunerea excesivă la lumină digitală și degenerarea maculară, iar unii oameni de știință cred că ele sunt legate, deși mai trebuie să existe studii pentru a putea ști sigur.
După cum am văzut, luDupă cum am văzut, lumina albastră alterează ritmul biologic al organismului și duce la probleme de ochelari vedere. La Muunel, specialiștii noștri vă vor sfătui despre cum să vă protejați ochii de lumina albastră și vă vor oferi soluții adaptate rezultatelor examenului dvs.
United States
EnglishCanada
EnglishBrazil
EnglishArgentina
EnglishMexico
EnglishCosta Rica
EnglishRomania
RomanianRomania
EnglishGermany
EnglishUnited
EnglishFrance
EnglishItaly
EnglishSpain
EnglishUkraine
EnglishPoland
EnglishNetherlands
EnglishBelgium
EnglishCzech
EnglishSweden
EnglishHungary
EnglishSerbia
EnglishAustria
EnglishSwitzerland
EnglishBulgaria
EnglishDenmark
EnglishFinland
EnglishNorway
EnglishIreland
EnglishMoldova
English