Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

E adevărat că lumina albastră afectează ochii?

Muunel-ochelari-protectie-lumina-albastra Muunel-ochelari-protectie-lumina-albastra

Poate că ați auzit de efectele nocive ale luminii albastre. Poate că aveți chiar o pereche de ochelari de protecție pentru calculator sau pentru condus și vreți să aflați mai multe despre cum funcționează aceștia. 

În orice caz, acest articol își propune să vă răspundă la toată întrebările și nelămuririle legate de lumina albastră și pericolele sale.

Ce este lumina albastră?

Lumina albastră este o lumină vizibilă cu o lungime de undă între 400 și 450 de nanometri. După cum sugerează numele, oamenii o percep ca fiind albastră, deși aceasta nu e singura formă a sa. 

Ochii tăi pot fi afectați de lumină albastră chiar și când această e incoloră sau pare a fi albă.
Care sunt sursele principale de lumină albastră?

Sursa principală de lumină albastră este, în mod tradițional, soarele. Acesta emite tipul ăsta de lumină pentru a ne menține treziți și activi pe tot parcursul zilei. De aceea, atunci când soarele apune, ochiul vede că nu mai e lumină albastră și îi transmite creierului că ziua s-a terminat și că ar trebui să se apropie de ora de culcare.

Așa stau lucrurile în mod normal. Însă în timp ce lumea s-a modernizat, în viața noastră a apărut o nouă sursă importantă de lumină albastră, anume aparatura electronică (cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, calculatoarele și televizoarele).

Ce sunt ochelarii de protecție?


E adevărat că lumina albastră de la aparate e periculoasă?

Lumina în sine nu constituie un pericol. Desigur, e bine să nu utilizezi calculatorul sau telefonul la luminozitate maximă pentru a-ți proteja ochii, însă lumina emisă de un ecran e de obicei destul de scăzută, în comparație cu lumina soarelui. 

Și totuși, lumina de la aparate este periculoasă, nu din cauza intensității în sine, ci din cauza perioadelor îndelungate petrecute în fața ecranului. În medie, omul petrece cam 7 ore pe zi uitându-se la un ecran, timp în care absoarbe o cantitate enormă de lumină. În timp, aceasta duce la degerescența maculară (acuitatea retinei). 

De aceea, este indicat să purtați ochelari de protecție împotriva luminii albastre. Spre deosebire de ramele ochelarilor de vedere, ramele ochelarilor de protecție au un fel de filtru special care blochează parțial lumina albastră de la a ajunge la ochi. 

Ochelari protectie calculator, cunoscuți și ca ochelari de calculator, trebuie să blocheze cel puțin 30% din lumina albastră pentru a avea un efect pozitiv asupra vieții dumneavoastră. 


Ochelarii de protecție sunt la fel ca ochelarii de vedere?

Mulți oameni presupun că dacă au deja o pereche de ochelari, aceasta este de ajuns. Dar veți vedea, în orice magazin de specialitate că secțiunea de „ochelari de vedere pentru bărbați” este una diferită de cea de „ochelari de protecție pentru bărbați”. 

Ochelarii de vedere nu blochează lumina albastră, deoarece nu au rame fabricate special pentru asta. Tot așa, ochelarii de protecție nu vă vor ajuta să vedeți mai bine dacă aveți probleme cu vederea.

Încă mai căutați perechea perfectă?

Vizionați oferta noastră de rame și lentile de calitate superioară.

×

Selectați locația dvs.