Reducerile de iarnă îți aduc până la -20%, și consultații GRATUITE!!

X

Cum alegi ochelarii de soare potriviți pentru condus?

Muunel-ochelari-protectie-lumina-albastra Muunel-ochelari-protectie-lumina-albastra

Cum îți alegi ochelarii de soare potriviți pentru condus? Cu siguranță te-ai întrebat asta la un moment dat, probabil atunci când ți-ai pus ochelarii obișnuiți de soare pe ochi în timp ce erai la volan și ai văzut că nu sunt chiar ce sperai tu.

Când îți alegi ochelarii pentru condus, trebuie să ții cont de câteva aspecte în plus, iar în articolul ăsta, îți arătăm cum să îți alegi ochelarii de soare potriviți pentru când conduci.

1.   Mărimea ramelor

S-ar putea să-ți placă să porți ochelari de soare uriași stil Victoria Beckham, însă aceștia nu sunt chiar ce trebuie pentru când ești la volan. Deși ramele XL sunt interesante când ești pieton, ca șofer, ele îți pot bloca vederea și te pot pune în pericol atât pe tine cât și pe ceilalți șoferi.

Când îți alegi ochelarii pentru condus, caută unii stil aviator (ochelari cu lentile largi și rame subțiri), deoarece aceștia îți mențin câmpul vizual liber, dar te și protejează de lumina soarelui.

Atenție: În caz de accident, ai putea fi penalizat dacă purtai niște ochelari de soare inadecvați sau care ar fi putut contribui la accident.

Ce sunt ochelarii de protecție?


2.   Culoarea lentilelor

Culoarea lentilelor nu are doar un caracter decorativ, ci impactează culorile pe care le percepi când porți ochelarii. Cu anumite lentile, contrastul dintre culori este perceput mai acut (sau mai slab) decât este în realitate, iar unele culori pot fi schimbate în întregime.

Prin urmare, culoarea lentilelor poate afecta cum percepi semnele de circulație, lumina semaforului sau chiar unele pericole.

Unele studii au arătat că nu e bine să porți lentile roz, albastre sau verzi în timp ce conduci, deoarece ele afectează modul în care vezi culoarea roșu.

Culoarea ideală pentru lentilele ochelarilor de condus este gri, deoarece nu afectează modul în care percepi culorile. Altă opțiune o constituie ochelarii de condus cu lentile portocalii care ajută la blocarea luminii albastre și accentuează contrastul.

3.   Lentilele întunecate

Când conduci, nu e recomandat să porți ochelari cu lentile întunecate, deoarece aceștia impactează câtă lumină ajunge la ochi. Nivelul de întunecime al lentilei este gradat pe o scară de la 0 la 4, cu 0 fiind cea mai deschisă nuanță (ochelari transparenți, prin care poți vedea clar, fără vreo diferență de culoare), și 4 cea mai întunecată (se percepe o întunecare accentuată a împrejurimilor atunci când îți pui ochelarii).

Ochelarii de nivel 4 (foarte întunecați) nu ar trebui purtați în timpul condusului în nicio situație.

Ochelari de condus vs. ochelari de calculator

Ochelarii de protecție pentru calculator (sau alte ecrane) au ca scop blocarea luminii albastre și au caracter anti-reflex. Din acest motiv, ei sunt o opțiune bună pentru condusul pe timp de noapte, deoarece vă ajută să faceți mai bine față farurilor din direcția opusă.

Însă ochelarii de calculator sunt creați pentru un punct de focalizare apropiat (anume ecranul), pe când în timpul condusului, focalizarea se face la distanță. Așa că ideal ar fi să vă cumpărați o pereche specială de ochelari de condus noaptea.

Încă mai căutați perechea perfectă?

Vizionați oferta noastră de rame și lentile de calitate superioară.

×

Selectați locația dvs.